Általános MIT ismertető

MIT (Merchant Initiated Transaction) típusú fizetéshez a vásárlónak előbb regisztrálnia kell egy fizetőeszközt, aminek során meg kell adnia a fizetőeszköz adatait, illetve bankkártya regisztráció esetén 3DSecure hitelesítésre is szükség lehet. Ezt követően a MIT fizetéseket a kereskedő kezdeményezi a vásárló korábbi megbízása alapján. Így a vásárlónak a rákövetkező fizetések esetében már nem kell jelen lennie a fizetési folyamat során, a kereskedő a rákövetkező fizetéseket a vásárló előzetes beleegyezése alapján indítja. Mivel a rákövetkező fizetéseknél nincs jelen a vásárló, így ezeknél a tranzakcióknál már nincs szükség 3DSecure hitelesítésre. Abban az esetben, ha a kártyakibocsátó 3DSecure hitelesítést vár el egy rákövetkező fizetés során, akkor a fizetőeszköz újraregisztrációjára van szükség.

A rákövetkező fizetések gyakoriságára, időpontjára és összegére vonatkozó szabályokat a kereskedőnek a fizetőeszköz-regisztráció során ismertetnie kell a vásárlóval, és a fizetőeszköz-regisztráció csak ennek elfogadása után történhet meg. A kereskedő köteles betartani a rákövetkező fizetésekre vonatkozó szabályokat és csak ennek megfelelően hozhat létre MIT típusú tranzakciókat. Minden olyan esetben, amikor a kereskedő a megállapodástól eltérően akar rákövetkező fizetést létrehozni a vásárló fizetési eszközével, egy új regisztrációra és megállapodásra van szükséges a kereskedő és a vásárló között. Az egyes MIT fizetéstípusok jellemző felhasználási területeit az adott típus bemutatásánál tárgyaljuk.

Opcionálisan, a MIT fizetések esetén a kereskedő a következő lehetőségeket is biztosíthatja a vásárló számára:

  • bankkártya verifikáció terhelés nélküli fizetőeszköz-regisztrációhoz (kizárólag bankkártya használata esetén érhető el meghatározott fizetési szolgáltatóknál, jelenleg a Global Payments támogatja)

  • korábban regisztrált fizetőeszköz-regisztrációjának érvénytelenítése (az érvénytelenítést a kereskedő oldalán, a vásárlói fiókban javasolt kezelni. Egyes fizetési szolgáltatók kötelezően elvárják a kereskedőtől, hogy biztosítsa ezt a funkciót a vásárlói számára.)

Bankkártya használata esetén 3DSecure hitelesítésre is szükség lehet a fizetőeszköz-regisztráció sikeres végrehajtásához.

Bankkártya verifikációról pedig a következő oldalon olvashat további részleteket:

Fizetőeszköz-verifikáció

MIT fizetések bevezetésének háttere

A kereskedő által kezdeményezett MIT tranzakciók az eddig alkalmazott ismétlődő fizetés helyére lépnek. Míg korábban az ismétlődő fizetések meglehetősen nagy mozgásteret engedtek a kereskedőnek az egymást követő (vagyis rákövetkező) tranzakciók létrehozására, a megváltozott szabályozások már csak négy előre meghatározott fizetéstípust engedélyeznek.

A változtatás háttere, hogy bevezetésre került az Európai Unió pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó második irányelve (eredeti nevén a Payment Services Directive 2 vagy röviden PSD2). A bevezetett irányelv értelmében megváltoztak a bankkártya regisztrációjára és a regisztrált bankkártyák felhasználására vonatkozó szabályok. Mivel az ismétlődő fizetések feltétele a vásárló fizetőeszközének előzetes regisztrációja, ezek a tranzakciók is a szabályozás hatálya alá kerülnek. A PSD2 által bevezetett új MIT fizetéstípusok célja, hogy a vásárló számára minden fizetőeszköz-regisztráció esetén egyértelművé váljon a rákövetkező tranzakciók létrejöttének oka. A szabályozás a kereskedőt is védi, mivel az előre meghatározott négy különböző fizetéstípus egyértelművé teszi, hogy milyen szolgáltatáshoz milyen megoldás implementációja szükséges. Ezzel megelőzhetők a félreértések a tranzakciók létrehozásának okairól a vásárlók és kereskedők között.

Last updated