Search
K
Links

Fizetési folyamat

A fizetési folyamat leírását három részre bontottuk a könnyebb átláthatóság miatt. Az elválasztás alapját a kereskedő boltjából indított három fő lépés adja, ezek a lépések a következők:
A. Init - a tranzakció inicializálása B. Start - a tranzakció indítása és a vásárló átirányítása a fizetési szolgáltatóhoz C. Result - a tranzakció eredményének lekérése rendszerünkből
A hármas felosztás ellenére a felsorolt pontok együttesen adják ki a teljes fizetési folyamatot. A felsorolt pontok egy sikeres fizetési folyamatot írnak le.

A. Init - a tranzakció inicializálása

 1. 1.
  A kereskedő oldala rögzíti a vásárló online áruhitel igénylési szándékát,
 2. 2.
  ezután a kereskedő oldala új fizetési tranzakciót kezdeményez rendszerünkben.
 3. 3.
  Rendszerünk hitelesíti a beérkezett kérést (autentikáció),
 4. 4.
  ezután rendszerünk egy egyedi tranzakció azonosítót (TransactionId) küld vissza a kereskedőnek (sikeres hitelesítés esetén).
 5. 5.
  A kereskedő oldala tárolja az egyedi tranzakció azonosítót.
Hitelesítés (autentikáció) során rendszerünk a következőket ellenőrzi:
 • a kereskedő boltja szerepel rendszerünkben a megadott boltnév (StoreName) és API kulcs (ApiKey) párossal
 • az API kérés a kereskedő által előre megadott IP címről érkezik (az engedélyezett IP címeket a PayAdmin felületén adhatja meg a megfelelő jogosultsággal rendelkező felhasználó)
 • a kereskedő boltjához hozzá van rendelve a tranzakcióban szereplő szolgáltatás, devizanem és végrehajtási mód (a szolgáltatás ebben az esetben a fizetési szolgáltatót takarja, a végrehajtási mód pedig az azonnali vagy későbbi terhelést jelöli)
A TransactionId olyan egyedi azonosító melyet a BIG FISH Payment Gateway rendszere hoz létre. Segítségével egy tranzakció egyértelműen beazonosítható rendszerünkben és a PayAdmin felületén. Fontos, hogy a TransactionId nem azonos a ProviderTransactionId azonosítóval. Utóbbi az egyes fizetési szolgáltatók saját rendszereiben azonosítja be az adott tranzakciót.

B. Start - a tranzakció indítása és a vásárló átirányítása a fizetési szolgáltatóhoz

 1. 1.
  A kereskedő oldala átirányítja a vásárlót rendszerünkbe (HTTP Redirect) a tárolt tranzakció azonosítóval.
 2. 2.
  Rendszerünk ellenőrzi a tranzakció azonosítót és átirányítja a vásárlót a fizetési szolgáltatóhoz (sikeres ellenőrzés esetén).
 3. 3.
  A vásárló megadja személyes adatait az online áruhitel elbírálásához.
 4. 4.
  Rendszerünk adott időközönként lekérdezi a hiteligénylés eredményét a fizetési szolgáltatótól a háttérben, majd a fizetési szolgáltató válasza alapján beállítja a tranzakció végleges státuszát,
 5. 5.
  ezután rendszerünk a tranzakció azonosítóval kiegészítve, aszinkron módon meghívja az inicializáció (Init) során megadott visszatérési URL címet (ResponseUrl).
 6. 6.
  Ezzel párhuzamosan rendszerünk a tranzakció végstátuszának beállítását követően aszinkron módon meghívja az inicializáció (Init) során átadott NotificationUrl címet is.

C. Result - a tranzakció eredményének lekérése rendszerünkből

 1. 1.
  A kereskedő oldala lekérdezi a tranzakció eredményét rendszerünkből a ResponseUrl hívás hatására (a tranzakció azonosító segítségével).
 2. 2.
  Rendszerünk ellenőrzi a tranzakció azonosítót,
 3. 3.
  ezután rendszerünk megválaszolja a tranzakció státuszát a kereskedő oldalának (sikeres ellenőrzés esetén).
 4. 4.
  A kereskedő oldala tárolja a tranzakció státuszát és értesíti a vásárlót a tranzakció eredményéről.
Figyeljen arra, hogy minden NotificationUrl hívást követően is indítson egy Result kérést rendszerünk felé.