Általános CIT ismertető

A CIT (Customer Initiated Transaction) típusú egykattintásos (One-click) fizetéseket a vásárló kezdeményezi akinek végig jelen kell lennie a fizetési folyamat során. Ezeknél a fizetéseknél a fizetés gyakorisága, időpontja és összege is változó lehet, közös jellemzőjük, hogy a vásárló rendszeresen és viszonylag gyakran tér vissza a kereskedő oldalára. Jellemző felhasználási területei az ételrendelés, jegyvásárlás, stb.

Egykattintásos fizetéshez a vásárlónak előbb regisztrálnia kell egy fizetőeszközt vagy ki kell választania egyet a korábban regisztrált fizetőeszközök közül. Ez meggyorsítja a rákövetkező fizetéseket, mivel a fizetőeszköz-regisztrációt követő újabb tranzakciók esetén a vásárlónak már nem kell ismételten megadni a fizetőeszköz adatait.

Az egykattintásos fizetés esetén a kereskedő minden alkalommal köteles az alábbi választási lehetőségeket biztosítani a vásárló számára:

  • egyszeri (One-time) fizetés fizetőeszköz-regisztráció nélkül

  • fizetés és a fizetéshez használt fizetőeszköz-regisztrációja

  • egykattintásos (One-click) fizetés korábban regisztrált fizetőeszközzel (rákövetkező fizetés)

Opcionálisan, az egykattintásos fizetés esetén a kereskedő a következő lehetőségeket is biztosíthatja a vásárló számára:

  • bankkártya verifikáció terhelés nélküli fizetőeszköz-regisztrációhoz (kizárólag bankkártya használata esetén érhető el meghatározott fizetési szolgáltatóknál, jelenleg a Global Payments támogatja)

  • korábban regisztrált fizetőeszköz-regisztrációjának érvénytelenítése (az érvénytelenítést a kereskedő oldalán, a vásárlói fiókban javasolt kezelni. Egyes fizetési szolgáltatók kötelezően elvárják a kereskedőtől, hogy biztosítsa ezt a funkciót a vásárlói számára.)

Bankkártya használata esetén 3DSecure hitelesítésre is szükség lehet a tranzakció sikeres végrehajtásához.

CIT fizetések bevezetésének háttere

A vásárló által kezdeményezett CIT tranzakciók az eddig alkalmazott egykattintásos (One-click) fizetés helyére lépnek. A változtatás háttere, hogy bevezetésre került az Európai Unió pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó második irányelve (eredeti nevén a Payment Services Directive 2 vagy röviden PSD2).

A bevezetett irányelv értelmében megváltoztak a bankkártya regisztrációjára és a regisztrált bankkártyák felhasználására vonatkozó szabályok. Mivel az egykattintásos (One-click) fizetések feltétele a vásárló fizetőeszközének előzetes regisztrációja, ezek a tranzakciók is a szabályozás hatálya alá kerülnek. A PSD2 által bevezetett új CIT fizetéstípus célja, hogy a vásárló részt vegyen a bankkártyaadatok újbóli megadása nélküli fizetési folyamatban is, mert 3DS hitelesítésre bármikor kötelezheti a vásárlót a kártyakibocsátó bank, abból a célból, hogy a tranzakció kifejezetten csak a kártyabirtokos engedélyével jöhessen létre.

Last updated