Search
K
Links
Comment on page

Fizetési folyamat

A fizetési folyamat leírását négy részre bontottuk a könnyebb átláthatóság miatt. Az elválasztás alapját a kereskedő boltjából indított négy fő lépés adja, ezek a lépések a következők:
A. Init - kétlépcsős tranzakció inicializálása és a vásárló adatainak átadása rendszerünknek B. Start - kétlépcsős tranzakció indítása és a vásárló átirányítása a fizetési szolgáltatóhoz C. Result - kétlépcsős tranzakció eredményének lekérése rendszerünkből D. Close - kétlépcsős tranzakció lezárása
Az A, B és C lépések együttesen adják ki a vásárló jelenlétében történő fizetési folyamatot, ami a tranzakciós összeg zárolásával végződik.
A D lépés az első három lépést követően később is elvégezhető, de ennek hatására fejeződik be a tranzakció terheléssel, vagy a zárolt összeg feloldásával.
A felsorolt pontok egy sikeres fizetési folyamatot írnak le.

A. Init - kétlépcsős tranzakció inicializálása és a vásárló adatainak átadása rendszerünknek

 1. 1.
  A kereskedő oldala rögzíti a vásárló elektronikus fizetési szándékát,
 2. 2.
  ezután a kereskedő oldala új, kétlépcsős fizetési tranzakciót kezdeményez rendszerünkben.
 3. 3.
  Rendszerünk hitelesíti a beérkezett kérést (autentikáció),
 4. 4.
  ezután rendszerünk egy egyedi tranzakció azonosítót (TransactionId) küld vissza a kereskedőnek (sikeres hitelesítés esetén).
 5. 5.
  A kereskedő oldala tárolja az egyedi tranzakció azonosítót.
Hitelesítés (autentikáció) során rendszerünk a következőket ellenőrzi:
 • a kereskedő boltja szerepel rendszerünkben a megadott boltnév (StoreName) és API kulcs (ApiKey) párossal
 • az API kérés a kereskedő által előre megadott IP címről érkezik (az engedélyezett IP címeket a PayAdmin felületén adhatja meg a megfelelő jogosultsággal rendelkező felhasználó)
 • a kereskedő boltjához hozzá van rendelve a tranzakcióban szereplő szolgáltatás, devizanem és végrehajtási mód (a szolgáltatás ebben az esetben a fizetési szolgáltatót takarja, a végrehajtási mód pedig az azonnali vagy későbbi terhelést jelöli)
A TransactionId olyan egyedi azonosító melyet a BIG FISH Payment Gateway rendszere hoz létre. Segítségével egy tranzakció egyértelműen beazonosítható rendszerünkben és a PayAdmin felületén. Fontos, hogy a TransactionId nem azonos a ProviderTransactionId azonosítóval. Utóbbi az egyes fizetési szolgáltatók saját rendszereiben azonosítja be az adott tranzakciót.

B. Start - kétlépcsős tranzakció indítása és a vásárló átirányítása a fizetési szolgáltatóhoz

 1. 1.
  A kereskedő oldala átirányítja a vásárlót rendszerünkbe (HTTP Redirect) a tárolt tranzakció azonosítóval.
 2. 2.
  Rendszerünk ellenőrzi a tranzakció azonosítót és átirányítja a vásárlót a fizetési szolgáltatóhoz (sikeres ellenőrzés esetén).
 3. 3.
  A vásárló megadja bankkártya adatait (vagy kiválasztja a megfelelő mobiltárcát) a fizetési szolgáltató oldalán. (Ezen a ponton a vásárló átirányításra kerülhet a kártyakibocsátó bankhoz, ahol személyazonosságát 3DS hitelesítési folyamattal igazolhatja.)
 4. 4.
  A fizetési szolgáltató visszairányítja a vásárlót rendszerünkbe majd megtörténik a tranzakció összegének befoglalása.
 5. 5.
  Rendszerünk lekérdezi a befoglalás eredményét a fizetési szolgáltatótól, majd beállítja a tranzakció státuszát a fizetési szolgáltató válasza alapján,
 6. 6.
  ezután rendszerünk a tranzakció azonosítóval visszairányítja a vásárlót a kereskedő oldalára (az inicializáció (Init) során megadott visszatérési URL címre (ResponseUrl)).
 7. 7.
  Ezzel párhuzamosan rendszerünk a tranzakció végstátuszának beállítását követően aszinkron módon meghívja az inicializáció (Init) során átadott NotificationUrl címet is.
A B.3. lépésben leírt 3DS hitelesítési folyamat (3D Secure vagy 3D Secure Code) a pénzügyi visszaélések megakadályozását célzó megoldás. Fizetés során a 3DS a kötelező kártyaadatok bekérésén túl egy egyszer használatos kóddal biztosítja a kártyabirtokos védelmét visszaélésekkel szemben. Használata egyszerű, a vásárlónak mindössze egy mobiltelefonra van szüksége.

C. Result - kétlépcsős tranzakció eredményének lekérése rendszerünkből

 1. 1.
  A kereskedő oldala a ResponseUrl hívás hatására egy tranzakció azonosítót tartalmazó Result kéréssel lekérdezi a befoglalás eredményét rendszerünkből.
 2. 2.
  Rendszerünk ellenőrzi a tranzakció azonosítót,
 3. 3.
  ezután rendszerünk megválaszolja a befoglalás státuszát a kereskedő oldalának (sikeres ellenőrzés esetén).
 4. 4.
  A kereskedő oldala tárolja a befoglalás státuszát és értesíti a vásárlót a tranzakció eredményéről.
Figyeljen arra, hogy minden NotificationUrl hívást követően is indítson egy Result kérést rendszerünk felé.
D. Close - Kétlépcsős tranzakció lezárása
 1. 1.
  A kereskedő kezdeményezi a tranzakció lezárását a tranzakció azonosító segítségével (TransactionId) és a lezárás módjának megadásával, mely lehet: • a teljes befoglalt összeg terhelése • a befoglalt összeg részterhelése (és a maradék összeg feloldása) • a teljes befoglalt összeg feloldása
 2. 2.
  Rendszerünk hitelesíti a beérkezett kérést,
 3. 3.
  ezután rendszerünk megválaszolja a lezárás eredményét a kereskedő oldalának (sikeres hitelesítés esetén).
 4. 4.
  A kereskedő oldala tárolja a kapott választ és értesíti a vásárlót a tranzakció eredményéről.